En tur på kirkegården

CemetaryFaces-17Jeg synes altid det er spændende at gå en tur på kirkegården, når man kommer til et sted, man ikke kender i forvejen. Der er fred og ro, og man lærer også lidt om familier, vaner skikke og mennesker i området – i al almindelighed.

Ulla og jeg er lige kommet hjem fra en mini-ferie med nogle venner i Tjekkiet, og vi boede hos noget familie i en by på størrelse med Viborg, ca. 50 km fra Prag. Byen, som hedder Mlada Boleslaw, er først og fremmest præget af Skoda! Samtlige Skoda’er er fremstillet her siden starten af 1900-tallet, og ALLE har en eller anden form for tilknytning til bilfabrikken.

Men den sovjettiske besættelse fra 60’erne og indtil 1990 har været meget hård ved byen og befolkningen. Og lige som så mange andre steder i de tidligere østblok-lande, har overgangen til en demokratisk styret republik, været hård.

Jeg gik en tur for mig selv med kameraet i hånden på den lokale kirkegård, hvor store og små, betydningsfulde og almindelige arbejdere og borgere, er lagt til hvile i gravsteder, der er så store, som familierne har haft råd til at lave dem. Men vind, vejr og ikke mindst økonomi, har været hårdt ved de, til tider, storslåede monumenter.

Disse mange ansigter fangede mit øje på min gåtur, og gav mig denne serie billeder, som kan ses her: Cemetary Faces

Jeg håber I kan lide dem, og at jeg har formået at viderebringe lidt “storhed og forfald” på denne måde.

Leave a reply

Please correct form

required*