NISI filter – en anmeldelse

Indrømmet! Det sker ikke så tit – faktisk tror jeg det er første gang, jeg vover mig ud i en anmeldelse. Men jeg har haft en helt specifik udfordring, og ingen (INGEN) har kunnet give mig en brugbar løsning, med mindre prisen var underordnet 😉

… og det er den ikke for mig, så DERFOR:

Anmeldelse af NISI ND1000 filter til 15mm ultravidvinkel!

Først lige lidt basisviden til dem, som ikke ved, hvad jeg snakker om:
Et ND filter er mørkt og gråt. Helt enkelt. Det er et slags solbrille-filter til kameraet 😉 Man kan bruge det til at reducere mængden af lys, der kommer ind i kameraet, og det giver nogle kreative muligheder. Dels kan man bruge en større blænde i stærkt lys (for at opnå en mindre dybdeskarphed i billedet), og dels til at forlænge lukkertiden (og få f.eks. bølger på vand til at bløde fuldstændig op og skyer til at blive trukket ud over himlen)

Nu skulle man mene, at et stykke fladt glas på et gevind, som bare er mørkt, gråt, burde være en simpel og billig ting. Men sådan er det desværre ikke altid. De bedste filtre er af højkvalitets-glas, og kan være ret bekostelige. Det er ikke usædvanligt, at ND-filtre som dette i min anmeldelse, løber op i 2-3.000,- kr. Og det var ikke lige den pris, jeg ville betale for et filter, jeg kun vil bruge en gang imellem til helt specifikke ting.

Dertil kommer, at det objektiv, jeg skal bruge filtret til, er lidt specielt. for det første skal diameteren være 95mm, og det skal være meget fladt af hensyn til min ultra-vidvinkel på 15mm. Hvis det var i standardtykkelse, ville man kunne se kanten af filteret på billederne bagefter 😉

Så derfor gik jeg på jagt på nettet, og fandt www.samsfilter.com. Et firma i Kina, som sælger – ja: filtre.

Her fandt jeg lige præcis det filter, jeg ledte efter i følge specifikationerne. ND1000 i maks. 5mm tykkelse.

Og prisen? USD 119,99 inkl. forsendelse!!! Se SÅ ligner det jo noget, ikke? 😉

Jeg bestilte filteret den 1. maj, og det ankom med posten (uden Toldvæsenets indblanding) den 28. maj. Det kan man ikke klage over. Filteret var pakket forsvarligt i flamingo, og tapet sikkert til. Plastik-æsken havde dog en lille trykskade, som dog ikke har nogen praktisk betydning.

I44A0050

Næste punkt var så tykkelsen på filteret, og her skuffer det heller ikke. Faktisk er denne løsning MEGET mere elegant lavet, end et UV-filter, jeg også har til samme objektiv.

I44A0056 I44A0057

Der er i øvrigt ingen tvivl om, at selve filteret er lavet af glas, og fra udseendet at dømme, virker det meget gedigent. Dertil kommer denne lille lækkerhedsdetalje, hvor selve objektivet er printet på rammen. Det er lidt blæret, og sådan noget kan vi jo godt lide, ikke? 😉

I44A0070

Men nu til den seriøse del af anmeldelsen! Virker skidtet så, som det skal? Er det pengene værd?

Jeg har taget 2 billeder med objektivet, monteret på min 5D Mark III, og croppet dem til samme udsnit. (Med 15mm vidvinkel ville man kunne se mine sutsko, hvilket der ikke er nogen grund til 😉 )
Der er IKKE foretaget nogen som helst justeringer i disse 2 billeder, og RAW-filerne er udelukkende konverteret til JPG, og som nævnt croppet. Jeg har lagt et grå-kort ind i billedet, ovenpå en hvid baggrund, så man selv kan bedømme evt. farvefejl.

Det første billede er taget med 1/60 sekund, blænde 8, ISO 100, og ekstern flash på manuel 1/128 power.
I44A0064

Billede nr. 2 er taget på samme EXIF, bortset fra at ISO blev sat op til 3200. Flashen blev justeret op til 1/4 power. Det giver tilsammen 10 stop i lysreduktion.
Billederne er i øvrigt IKKE taget på stativ, så I må undskylde skarpheden i billede nr. 2. Skærmen var simpelthen så sort, at jeg ikke kunne justere fokus 😉

I44A0066

Med gråkortet sat ind kan man se, at filteret giver giver en svag forskydning i farven, hvilket jeg dog ikke vil kalde alarmerende. Måske skyldes det faktisk, at filteret i min uvidenskabelige test, ikke helt giver 10 stop, men nok snarere 9-9,5.

Jeg har ikke nogen tilsvarende tests på ND-filtre at sammenligne med, så jeg kan ikke vurdere kvaliteten i forhold til andre. MEN! Jeg kan vurdere kvaliteten i forhold til anvendeligheden, og den SÆRDELES rimelige pris på:

… og vi gentager lige: USD 119,99 inkl. forsendelse.

1 comments

Mogens Christensen on 29/01/2016 at 13:32 Svar

Det skal nok passe at du måler den til 9X, for det er faktisk det som LEE og andre “mærkevareproducenter” også angiver. de har normalt 3X, 6X og 9X, som betegnelse.

Leave a reply

Please correct form

required*