Blåt lys udendørs…??? Hmmm…???

Jeg læste et tip for nogen tid siden, og har siden da haft i tankerne, at det var jeg simpelthen nødt til at prøve af. Forleden havde jeg muligheden, og kom heldigvis i tanker om det igen, så her kommer et lille indlæg om at snyde naturens egne farver.

Altså – lys har en farvetemperatur, som måles i kelvin, og almindeligt dagslys ligger på ca. 5.500 – 6.000. Det svinger lidt afhængig af skyer, omgivelser, årstid osv. Hjernen kompenserer normalt for disse udsving, så vi opfatter tingene som nogenlunde naturligt belyst. Det gør et kamera ikke! Sensoren måler ikke bare en lysstyrke, men også en farvetemperatur. Langt de fleste kameraer har dog en automatisk funktion, som korrigerer for farvetemperaturen, så hvid altid er hvid, og 18% grå altid er 18% grå. Og det gør kameraet rigtig godt.

Men når skyerne trækker ind over, og det hele bliver lidt gråt, så forsvinder de gyldne farver i naturen. Kameraets computer regner hele historien ud, og justerer hele billedet ved at skrue op for farvetemperaturen. Det samme kan man også gøre på sin egen computer, når billedet skal laves færdigt. Men det resulterer i, at alt i billedet får et gyldent skær. Hvis man så gerne vil fremhæve et bestemt emne i billedet, fx. et menneske, er man nødt til at bruge en flash for at få lys nok. En flash arbejder dog fast med dagslys-temperatur. Så hvis man korrigerer farvetemperaturen, så omgivelserne får den lækre, gyldne farve, bliver personen i billedet meget gul og får en mærkelig hudfarve.

Og DET gider vi ikke have.

Men naturen og kamera kan snydes! Hvis man sætter en blå folie foran sin flash, bliver lyset blåt. Det er logisk! 😉 Men det gør personen på billedet jo også, og baggrunden temmelig kedelig. Men ved at styre farvetemperaturen i kameraet manuelt, og sætte den op til fx. 10-12.000 kelvin, får personen pludselig en naturlig hudfarve tilbage, og baggrunden får den flotte, gyldne farve fra fx. en nedgående sol.

BINGO!

Nu er det prøvet, og skal anvendes mere konsekvent i fremtiden 🙂 Tak for hjælpen til modellen, Camilla Brejner!

1 comments

Leave a reply

Please correct form

required*